Vredesmissie 2020

Van 15 februari tot 1 maart verbleven Harry Plettinx en Kristof Welters in Colombia in Zuid-Amerika. Welters is

schepen van vrede en ontwikkelingssamenwerking, en Plettinx gewezen schepen en secretaris van het Vlaams

Netwerk van Solidariteit met de Vredesgemeenschap. Ze namen er deel aan herdenkingen voor de slachtoffers van

de Vredesgemeenschap van San José de Apartado in februari 2005. Toen werden er daar acht mensen beestachtig

vermoord.

Van Bogota naar San José de Apartado

Kristof en Harry werden in de hoofdstad Bogotá ontvangen door de Belgische ambassadeur. De ambassadeur bedankte uitgebreid voor de steun die Westerlo, samen met een aantal andere gemeenten en parochies, aan de Vredesgemeenschap geeft.

Daarna trok de tweekoppige delegatie naar Apartado om deel te nemen aan de herdenking van de moorden in de Vredesgemeenschap zelf. Eerst in San José, samen met vertegenwoordigers van de VN, ambassades en de aanwezige vredesbrigadiers. Er werd een optocht gehouden, toespraken gegeven en liederen gezongen. De dag nadien gingen ze te voet en te paard naar de plaats van de moorden. Na een bergtocht van bijna zeven uren door de vochtige hitte bereikte de delegatie Mulatos voor een herdenkingsmis. Daar werden in 2005 vier mensen vermoord met machetes. Ook La Resbaloza, waar de lichamen van de vier andere slachtoffers begraven werden, werd bezocht na een urenlange wandeling, steil omhoog door de dichte jungle. Deze vierdaagse tocht was voor Kristof en Harry een onvergetelijke maar ook erg intense ervaring.

Dank je wel, 'Soes'!

De mensen van de Vredesgemeenschap bedankten alle inwoners van Westerlo, de aangesloten parochies en gemeenten. Ze weten in San José bijzonder goed wat wij van hieruit in België voor hen doen en waarderen de steun die wij hen bieden. De naam 'Soes' viel ook erg veel: Sus Van Olmen uit Voortkapel wordt ginder erg graag gezien en zijn inzet betekent heel veel voor onze vrienden in Colombia.

De tweede week namen Welters en Plettinx deel aan het Forum voor Geweldloosheid aan de universiteit van Armenia. Veel onderdrukte gemeenschappen uit Colombia, waaronder ook de Vredesgemeenschap, namen drie dagen deel aan debatten. Ook Kristof en Harry voerden er mee het woord.

Na twee intercontinentale vluchten, drie binnenlandse vluchten, een bustocht van zes uren, talloze ritten in jeeps, taxi's, busjes, metro's en zelfs een kabelbaan en enkele zware tochten te voet en te paard, kwamen Harry en Kristof op 1 maart veilig terug thuis. Met in hun hoofd een pak herinneringen om nooit te vergeten en in hun hart een groot respect en een warm gevoel voor die moedige mensen uit de Vredesgemeenschap.